Garden of Oriënt – Drachten

The Garden of the Oriënt. Authentiek chinees eten.

Garden of the Oriënt. Authentiek chinees eten in een authentieke omgeving.

Drachten, een nietszeggende afslag op de A7, twee afslagen zelfs. Hoe groot zal het hier zijn? Langs de snelweg staan de obligate bedrijfsgebouwen, de zo overgewaardeerde zichtlocaties, dus geen enkel zicht op de leefgebieden van Drachten. Een wat overbemeten ringweg en een paar honderd meter Philipsfabriek later krijgen we zicht op de enige locatie van belang op deze regenachtige dag: Garden of Oriënt! Keurig onderhouden, maar duidelijk al enige decennia in business slaan we vlak voor de afhaal linksaf het restaurant in. Zouden Zanger Rinus en zijn Deborah hier ook af en toe zitten? Helaas, vanavond niet.
De Chinese Rijsttafel

De Kaart
De kaart is duidelijk, het plastic voelt een ietsje vettig, maar oogt aardig schoon. Wat erop staat is echter een openbaring, een les voor collega’s. Wie met vier of meer een Chinese rijsttafel bestelt krijgt èn extra voorgerechten èn gebakken grote Chinese garnalen èn kip in kerriesaus als bonus. De kaart heeft het over kip en kerriesaus, maar ja, een kniesoor die daarop let. Welk een generositeit! Het belangrijkste verschil met collega-restauranthouders is echter niet deze riante bonus. Nee, het ware verschil wordt gemaakt met het achterwege laten van de Tjap Tjoy en deze standaard ingeruild te hebben tegen kip in zwarte bonensaus. Voor het eerst dat we geen gerecht hoeven in te ruilen. Het eerste punt is verdiend!

Elke menukaart vertelt een geheel eigen uniek verhaal.

Interieur checklist
Systeemplafond met gouden randjes: check, Aziatisch tapijt: check (nu eens niet in het rood), lambrisering: check, beelden: check, verlicht schilderij: check, watertje: check (was even zoeken, maar vissenkom op de bar), autoluidsprekers in het plafond: check, gegraveerde scheidingsruitjes: check! Helemaal compleet, zelfs de airco op leeftijd hangt in het plafond. Prachtig…

De Goudvis (Carassius auratus auratus) is een alleseters en kan ongeveer 40cm lang worden.

De Goudvis (Carassius auratus auratus) is een alleseters en kan ongeveer 40 cm lang worden.

Van start
De openingszetten waren fenomenaal. Geweldige voorafjes, zo hoort het deeg te zijn. Mooi dun, heerlijk krokant en welgevuld. De gebruikte olie is kakelvers, de garing perfect, de kleur mooi goud-geel. Dit belooft iets!

Liflafjes

De ijzersterke opening confronterend op beeld vastgelegd.

De ingelaste pauze was voor het team te lang. Lieten de voorafjes al lang op zich wachten, de soep duurde zo mogelijk nog langer. Met één concurrerende tafel lijkt het wel of de kok de recepten nog even moet doornemen voor hij begint te koken. De afhaal is iets drukker, maar toch niet overbelast lijkt ons. Het was echter het wachten waard. Een prima soepje, zowel tomatensoep als kippensoep waren lekker op smaak, fijn gevuld, mooi op temperatuur. Geserveerd in porselein, porseleinen lepels, wat willen we meer..?

Aanblik van tomatensoep tegen een zachtroze achtergrond.

Hardlopers/doodlopers
Wat wij meer willen? De hoofdgerechten! Voorafjes, soep en een prima kroepoek brengen de boodschap niet over. Magen gelijk huilende wolven raken getergd door de wederom extreem lange wachttijd. Moet de kok nog even Skypen met China voor de juiste receptuur? Het Aziatisch geduld is groter dan dat van het deze Vaderlandse Proefkonijnen. Een kleine schijnbeweging door de aardige dame in de bediening, door een paar prachtig gevulde schalen naar de aanpalende tafel te brengen.

Het aantal rechauds is echter geruststellend. Zeker geen grote schaal met komkommer-en-kwel-dijkjes tussen de smakelijkheden, maar gewone Rvs-schalen met één gerecht per schaaltje. Het lange, lange wachten werd beloond. Schaal na schaal werd aangerukt, de parade van het genot. Zo’n goede start belooft een wat trage, maar grondig excellerende kok achter het klapluikje.
De Chinese Rijsttafel
Historisch perspectief

Het centrum van Drachten is een leuk historisch plekje. De Foe Yong Hai doet echter vermoeden dat deze is bereid toen alle statige panden nog grensverleggende nieuwbouw was. Allemachtig, wat een gortdroge, veel te dikke en te lang doorbakken crap is dit… Een centimeter omelet die vergeten was op een laag vuurtje, bedolven onder een overigens aardige rode saus. Wie ooit van dit ei-gerecht heeft gehouden komt bij The Garden of The Oriënt van een koude, gure kermis thuis.

De traagheid van de keuken klinkt ook door in de Babi Pangang. Sneller uitserveren, lieve mensen! Het vlees was zo mooi, lekker draderig, grotendeels een goede textuur, maar met gecremeerde randjes. WAAROM?! De saus was wederom aardig. Niet geheel dezelfde als in de Fu Yong Hai, zoals het hoort, maar waarom aangebrande stukken serveren? Snijd deze randjes er desnoods vanaf voor het uitserveren. Tijdgebrek kan niet de motivator geweest zijn tot deze slonzigheid.

FYH

Laat u vooral niet misleiden door deze foto. Het was een Fu Yong Low.

Ku Lo Yuk
Onee… Een elementaire fout. De Chinese variant van dit normaal zo heerlijke gerecht. Aangezien de kok beter is in frituren dan in bakken laat het resultaat zich alweer raden. Een middelmatig gerecht. Had er balletjes van gemaakt. Keurig op een schaaltje het liefst, waarbij de saus separaat geserveerd. En zoals hier geflankeerd door de Delmonte vruchtjes inclusief de kersen. Al het andere is een onterechte bezuiniging of culinaire flater. De gepaneerde vleesjes zien eruit of ze al eens verorberd zijn. Waarom? Maak balletjes, balletjes, balletjes!!!

Nee. Nee. Nee.  We willen balletjes.

Nee. Nee. Nee en nog eens nee. We willen balletjes.

Kip in zwarte boon
Een fijn gerecht waar weinig mis aan kan gaan. Dachten we. Helaas, te smakeloos, vlak en onbevredigend. De treurigste variant van dit gerecht ooit genuttigd, als bleef het wel eetbaar. Gewoon een sjofele receptuur, teveel aangepast aan de kleurloosheid van een te lang doorleefde middelmatigheid.

Saté
‘Hier heb je lang iets aan’ Klonk het aan tafel. Ja, wel iets, maar tot onze diepe treurnis geen plezier. De stukken vlees van mooie grootte werden onder een redelijke satésaus verborgen. Helaas verraadden de stokjes waar het vlees lag, deze schat hadden we liever niet gevonden. Wat een enorm taaie doorgekookte rommel. Geef uw hond niet een kauwkluif, maar een paar stukken saté van the Garden of the Oriënt en hij is veel langer zoet.

Opperpop. Dat dan wel weer.

Opperpop. Dat dan wel weer.

Conclusie
Al met al een droeve ervaring. Hardlopers bleken doodlopers, frituren en bakken/ grillen zijn duidelijk niet dezelfde vaardigheden. Stop wat meer pit in het eten, de bediening en de kok, want wie zoveel tijd neemt hoort iets beters op tafel te krijgen. Wederom een zuivere wankelchinees. We hebben er niet best gegeten en komen derhalve graag nog eens terug.Chinese Rijsttafel
De Chinese Rijsttafel
Beoordeling

Inrichting:
Bediening:
Tomatensoep:
Kippensoep:
Nasi:
Bami:
Saté:
Babi Pangang:
Foe Yong Hai:
Ku Yo Lok:
Kip-zwartebonen:

The Garden of the Oriënt
Noorderbuurt 89, 9203AL Drachten
Standaardprijs Chinese rijsttafel: €15,50 per persoon
Bezocht: juni 2014